Jag fick frågan om hur många gånger jag vandrat Abisko – Kebnekaise. Svaret, fem, imponerade inte. Tvärtom uttryckte frågeställaren en viss besvikelse över att det inte var fler. Enligt honom antydde mitt yttre att jag var mer hardcore än svaret jag gav. Min delförklaring att jag är en fotograf som vandrar och inte en vandrare som fotograferar hjälpte inte heller till att mildra besvikelsen. Först genom att berätta om mina +30 tältnätter i Death Valley kunde jag återvinna någon slags trovärdighet.

Vi som människor är snara att döma andra på utseende och allmänt intryck. Beroende på vilket livsstilsmagasin man formar sin världsbild efter faller domen mellan sju till fem sekunder. Därför kan en äldre man med för stor ryggsäck snabbt sorteras in som hardcore medan en yngre med trailrunners hamnar i facket för gramjägare. Två damer som anlänt med helikopter och nu drog resväskor efter sig på grusgångarna utanför fjällstationen fyller rollen som Stockholmare.

Ibland stämmer intrycket. Gramjägaren visade sig vara gramjägare med ultralätt packning och en välredigerad lista på Lighterpack. Ibland stämmer intrycket inte alls. Damerna från Karlstad visade sig ha fattat ett praktiskt beslut att det är lättare att flyga med resväskor än med ryggsäckar.

Som ni märker har jag svårt att komma till poängen i dagens text, men jag lovar att jag har en. Det är bara lite svårt att nå dit. Ett av mina egna största antagande hänger ihop med dagens bild av Tolpagorni, bara några kilometer bredvid Kebnekaise och i mitt tycke Lapplandsfjällens krona. Första gången jag såg fjället med sin krater antog jag att det var Kebnekaise jag såg. I stunden ett för mig lika rimligt som självklart antagande. Först efter ett antal, och jag vill verkligen betona antal eftersom det var alldeles för många, genanta samtal i fjällstationens cafeteria nådde jag insikten att det hade varit ytterst klädsamt om jag själv oftare reflekterade över ett av mina favoritordspråk: When you assume, you make an ass of u and me innan jag gubbgissade mig genom samtal och avslöjades som den obildade odugling jag är.