Strax efter 04:00 på morgonen vaknade jag av att tältduken slog mig i ansiktet. Jag insåg fort att en av tältpinnarna ryckts ur den lösa sandjorden av blåsten och gick ut för att ordna. Efter att bankat ned pinnen och spänt linorna på nytt kröp jag tillbaka in i tältet för att sova en timme till men hade svårt att somna om. Vattenfallet några hundra meter bort lät som en motorväg och jag undrade om bilderna jag tagit samma kväll var något att ha eller om jag igen skulle sortera bilderna under möjligt inlärningstillfälle.

De som följt mig ett tag känner väl till mina påståenden om att det inte finns någonting fotogeniskt längre än femhundra meter från bilen. En sanning jag ibland, mer eller mindre lönlöst, försöker vidhålla för mig själv. Något raljerande kan man tycka men jag har en poäng i mitt resonemang. Eller kanske mer en grundfilosofi om man ska vara noga. Min poäng är att man ska göra en sak och göra den bra, man ska inte splittra sitt fokus och göra två saker halvdåligt. Det är svårt att ta bra bilder när man är utmattad av dagens vandring eller nattens tältbekymmer, och det är likaledes svårt att vandra med sju extra kilo fotoutrustning.

Ändå befinner jag mig allt som oftast tre dagsetapper från närmaste väg med kameran i högsta hugg. Likt en kung av självmotsägelser packar jag min ryggsäck med tält och kamera för att ge mig ut i direkt kontrast mot mina tidigare påståenden. Min egen rationalisering är att jag delar dagen i två. Ena halvan vandrar jag. Den andra fotograferar jag, Sällan eller aldrig ska världarna mötas. Det går förstås inte en dag utan att jag bryter mot min egen princip. Kameran kommer ofelbart fram under vandringsdelen men jag kan ärligt säga att genom åren är det bara ett fåtal bilder som blivit något att ha i en sådan situation. Den absoluta majoriteten av de bilder jag delar från Lapplandsfjällen är tagna när jag slagit läger och gått över i fotograf-mode.

Ska man hårdra det hela så kommer det ned till en av två saker. Är man en fotograf som vandrar eller en vandrare som fotograferar? Min erfarenhet är att svaret avgör var ditt fokus ligger och det kommer synas i dina bilder.