Den här bilden tar man från en liten bro mitt inne i Yosemite Valley. Tillsammans med ett hundratal andra trängs och turas man om att ta exakt samma bild i lite olika brännvidder. Jag var en av de ytterst få som faktiskt valde vidvinkel. Det mest populära var annars att använda tele i porträttformat och zooma in på Half Dome (berget) speglad i Merced River (vattnet). Jag valde att inkludera lite mer och då framförallt mannen som står nere vid strandkanten och fotograferar träden. Normalt sett undviker jag alltid människor i mina bilder men just här tyckte jag det gav en betydligt bättre bild.

Motivet för bilden är ikoniskt, och att ta ikoniska bilder – även kallade Hero Shots – är alltid kontroversiellt inom fotografiska kretsar. Det finns gott om snobbism inom landskapsfotografi och för många är att ta samma bild som någon annan redan tagit helt otänkbart. Min föreställning, eller låt oss vara ärliga och kalla det fördom, är att för många fotografer är viljan att vara unik – att vara speciell och kreativ – så drivande att man inte under någon omständighet vill riskera att klumpas ihop med någon vanlig turist. Identiteten som fotograf är helt enkelt så stark att den inte får riskeras att ifrågasättas eller överskuggas.

Det är höga brösttoner jag tar i med, och på mer än ett sätt också grova förenklingar, men femton års fotoresande och samtal med fotografer över hela världen ger mig ändå rejält med observationsmaterial att reflektera över. Ett material av vilket jag själv utgör en väsentlig del då man känner andra som man känner sig själv. För trots allt mitt raljerande ser jag mig själv sällan som turist. Det spelar ingen roll hur stark bevisföringen än är. Hyrbilen, det tafatta beteendet i köer, den flackande blicken som försöker fånga vilka sociala koder som gäller. När jag står på bron och trängs med andra är jag en fotograf som trängs med turister. Inte en turist som trängs med andra turister.

Och kanske är det just det självbedrägeriet (självgodheten?) som att jag inte har några som helst problem att ta ikoniska bilder från ikoniska platser. Jag är extremt bra på att lura mig själv.