Det händer ibland att jag kommer körande och någonting vid sidan av vägen fångar min blick. Det kan vara en sjö, ett vattenfall eller ett spektakulärt format träd. Bara något som får mig att reagera och tänka: vad var det och kan man fotografera det?

En sådan blickfångare ligger längs vägen mot Käringsjövallen i Rogens Naturreservat. En knapp mil efter Tännäs blänker vatten genom träden varvid jag omedelbart funderar över bilder med skogstjärnar och reflektioner. Men det ligger så till att det inte finns någon självklar parkering och i linje med min livsattityd att allt som är extra besvär väljs bort har jag varje år kört vidare och tänkt att jag stannar nästa gång.

Nästa gång inföll slutligen september 2021. Efter att ha lämnat Funäsdalen i regn träffade jag på solsken utanför Tännäs. På väg mot Rogen blänkte vattnet igen genom träden på väg mot Käringsjön och det var inget tvivel om att nu var tidpunkten kommen för lite extra besvär. För även om inte är optimalt att ta bilder i dagens hårdaste ljus kan jag alltid välja att vara en människa i solsken framför en fotograf i dåligt ljus.

Ett val jag alldeles för ofta glömmer att jag har.