Googles förklaring på ordet blase är ”unimpressed with or indifferent to something because one has experienced or seen it so often before.”. Fritt översatt, man är inte imponerad för man har sett det tusen gånger förr. Det är uttjatat.

Som ni märker använder jag ordet fritt översatt i dess mest vida betydelse. Jag har nämligen en fotografisk poäng jag gärna vill trycka in. Poängen handlar om Island. Island är fotografiskt uttjatat.

Bland fotografer är Islands överrepresentation i bildvärlden ett etablerat faktum. Flera av våra stora svenska landskapsfotografer avråder från att åka till Island just av detta skäl. Det räcker med att titta på nätets bildtjänster för att se mönstret. De mest populära bilderna är från Island. Ofelbart. Går man igenom workshopkalendern för de mest kända landskapsfotograferna upprepas mönstret. På vintern kan det vara upp till 20 grupper som alla jagar norrsken på samma plats.

Island är helt enkelt resmål nummer 1 för fotografer.

Följaktligen borde jag aldrig rest till Island och när jag ändå gjorde det borde jag enligt logikens alla lagar känt mig väldigt blasé. Jag borde ha strosat runt Jökulsárlón med en axelryckning, noterat att inget var nytt under Skaftafell och avslutat dagarna på Viks strand med bekräftelsen att trollen var snyggare på nätet. Ingenting var ju trots allt nytt för mig. Jag hade redan sett alla bilder.

Icke.

Det finns en detalj som andra fotografer inte berättar. Detaljen är att du åker inte till Island för att ta den där bilden ingen har tagit. Du åker till Island för att ta den där bilden du inte har tagit.

Jag tjatar om att jag tjatar om äventyret men jag gör det av övertygelse. Är man landskapsfotograf är man skyldig sig själv att uppleva landskap. Man kan inte avfärda något bara för att någon annan har gjort det. Det är förmätet och rent ut sagt fånigt. Du har inte gjort det och det är vad som räknas.

Så gör dig själv en tjänst. Nästa gång din vän berättar för dig att alla bilder redan är tagna på Island nickar du glatt och stoppar fingrarna i öronen. Sen följer du med mig på en fotoresa till Island för att ta alla bilder du inte tagit.