Det fanns en tid när fotograferandet av detta vattenfall var ett äventyr som behövde planeras i dagar. Hemliga kartor bytte händer över hur man skulle gå de fyra kilometrarna till fallet för att undvika upprörda bönder, bönder som i rättvisans namn ägde marken turisterna gick rakt över. Det var dock en kamp markägarna aldrig kunna vinna i längden. Västerlandets anspråk på rätten att göra vad som passar just dem, utövad av turister och äldre män på motorfestival, är en flodvåg som inte går att stoppa.

I april 2023 öppnades därför en parkering bara fem minuter från detta fall. Nu går inte turister i samma mängd över marken och djuren får vara ifred.

Detta skapar dock nya svårigheter, om än bara för besökare. Bekvämligheter drar till sig bekväma människor. I mängder vill jag tillägga. Vid Bruarfoss trängs nu fotografer, influencers, lokalbefolkning och vanliga turister på en yta stor som en normal livsmedelsbutik. Vore jag raljerande, vilket jag är, skulle jag också kunna nämna att vad som verkar givet är att varje turist som tar sig hit också har med sig en drönare. Så om man mot förmodan skulle få för sig att ta en bild av fallen tar man också en bild av tjugo blinkande drönare.

På många sätt är det därför svårare idag att ta en bra bild, eller det är i alla fall något jag intalar mig själv då jag gärna vill förmedla en känsla av äventyr som är mer än att trängas med andra turister. Mina vänner, som har fantastiska bilder från denna plats, behövde aldrig med tampas med en skvadron drönare. Visst behövde de vandra några timmar och undvika några markägare, men behövde de vänta på att det asiatiska paret tagit klart sina bröllopsbilder? Låt oss ha ett nyktert perspektiv om var utmaningarna egentligen ligger.

Turligt nog är jag inte bara raljant, jag har även inslag av tålmodighet. Strax efter midnatt, efter fyra timmars väntan, fick jag min chans att ta bilden med stort B. Med bara ett sällskap kvar fanns det nu en redigerbar mängd drönare över fallen och en ledig plats vid brohuvudet som den närmsta timmen var min.

När jag lämnade Bruarfoss var jag väldigt nöjd över att bilen bara var fem minuter bort. Så nöjd att de timmar jag väntat kändes som ett billigt pris att betala. Möjligen att drönarsituationen var ett överpris, men den gav mig å andra sidan något att klaga över. Och en sådan chans ska aldrig försittas.

Vilket ni nu har märkt.