Om det är en sak i mitt fotograferande jag skulle vilja förbättra så är det min sömnrytm. När 2013 är slut kommer jag ha fotograferat över 100 solnedgångar men under 20 soluppgångar. För en landskapsfotograf är detta ett kardinalfel. Ljuset är nästintill alltid bättre vid soluppgången. Problemet för mig är att det är sömnen också.

När jag är på resande fot går det bättre. Fast det är fortfarande inte mer än varannan dag jag orkar släpa mig ur tältet innan solen går upp. Behöver jag dessutom ta mig till en annan plats för att ta några bilder, ja då blir varannan dag raskt var tredje/fjärde istället. Vikten av att tänka fotogeniskt när man letar tältplats/camping blir mer och mer tydlig ju längre resan varar dessutom.

Dagens bild är resultatet av ett sådant fotogeniskt tänk. Jag valde tältplats med omsorg kvällen innan. Efter att ha vaknat i tid kunde jag i princip rulla ur tältet 30 meter ner till strandkanten där Höga kusten målade vykort för mig. Allting jag behövde göra var att knäppa av.

Som jag sagt förr, jag gillar när naturen gör det enkelt för mig.

Teknik.
Jag har förstått att ibland är jag snål med de tekniska detaljerna. Jag är det lite grand på flit för teknik är faktiskt ganska trist för mig. Idag gör jag dock ett undantag. Bilden är tagen med ett 24-70 på F13 och är framkallad i Lightroom. Det är en enskild exponering med lättade skuggor för bättre balans med himlen. I Photoshop har jag sedan justerat ljuset en aning med kurvor.