1989 gav Eva Dahlgren ut skivan Fria Världen 1.989. Tredje spåret på albumet var sången ”Ängeln i rummet”. En klassisk 80-tals låt med övertydliga syntljud och reverb på sången. Än idag är det Eva Dahlgrens största hit.

24 år senare står jag vid den lilla byn Vikten på Flakstadoya, Lofoten och försöker komponera bilder som lämpar sig för långa exponeringar. Helt utan förvarning dyker upp plötsligt Evas monsterhit upp från ingenstans och biter sig i hjärnstammen på mig. Jag står med fjärrkontrollen i handen och nynnar tondövt för mig själv ”ahh ahh ahh” utan att veta vad jag egentligen gör. Under tiden exponeringarna tas dyker fler och fler fraser upp i minnet. ”Det bor en ande vid min fot”. ”Det bor en annan i min kropp

Exponeringarna är på 180 sekunder så det är gott om tid att stå och fånstirra tomt framför sig medan hjärnan beger sig ut på egna äventyr och tidens tand gör pulvermos av en gammal 80-tals dänga. Man tror lätt att Evas viskade ”djeh djeh yeah” i mitt öra skulle ha förtagit en del av skönheten från kvällen, men det var förvånande okej.

Trots allt, det kunde ha varit värre. Det kunde ha varit Scorpions Wind of Change