I
Min vän frågade efter en kaffe. Servitören mötte blicken och svarade: och en cigarett? Min väns blick blev blank medan jag omedelbart bestämde mig för att den här servitören är en hedersknyffel. Vid första anblicken kan min åsikt synas förhastad, men jag är rätt övertygad om att alla människor vilka spontanrefererar till Olle Ljungström är hedersknyfflar. Det kan synas vara ett märkligt sätt att avgöra dylika frågor på. Fast då glömmer man att vi ändå aldrig egentligen känner någon annan människa så det här sättet är nog lika gott som något annat. Eller åtminstone lika bra som den forcerade vänskap klassrum och arbetsplatser skapar.

II
I Abisko åkte jag linbanan en kall vinternatt. Personalen tvingade oss besökare att åka två och två i den skrangliga sitsen. Jag hamnade bredvid en italienare från Toscana. Han berättade om sin motorcykel av märket Huskvarna och hur han inte gillade vinter. Jag berättade om min Volvo och att jag hade vinter i själen.  Färden upp tog trettio minuter och vi hann avhandla de mesta två skräckslagna främlingar kan prata om för att övervinna dödsångesten. Väl uppe försvann han ögonblickligen med en kort nick  och jag kände mig för en sekund övergiven. inte ens ett ”bye”?

III
Jag stod på en brygga vid en rastplats utanför Sala. Bredvid mig stod en tioårig pojke. Han hade dykt upp några minuter tidigare från en av bilarna parkerade där. Med en stor telefon tog han bild efter bild av solnedgången. Jag frågade honom om han tyckte om att ta bilder, en sån där självklar korkad fråga vi vuxna gärna ställer till barn. Han fortsatte ta bilder medan han svarade:- ”nej, min mamma gör. Fast hon ville inte gå ut eftersom du var här. Så hon gav telefonen till mig och jag fick ta bilder åt henne.”

Samhörighet kommer i många former och vid många tillfällen. Det finns flera anledningar till att jag älskar fotografi och de flesta hör samman med natur och bild. Det finns dock en icke oansenlig del vilka handlar om möten med människor och det faktum att alla har en historia att berätta för den som vill lyssna.