Jag får ibland frågor om något bra fototips. Här kommer ett högaktuellt. Ha alltid bra handskar eller vantar. Ingenting dödar kreativitet lika fort som obehag.

Solnedgång 105 stack ut för att det kändes så otroligt kallt. Jag var välklädd från topp till två med ett undantag. Efterdyningarna av gårdagens lågtryck piskade mina händer. Trots att temperaturen inte var särskilt märkvärdig (-9) kändes händerna fyllda av glasbitar. Jag försökte hitta en lösning där jag hade fjärrkontrollen till kameran instoppad i vanten men det fungerade inget vidare. Varje gång jag knäppte av ramlade vanten av med nedkylda fingrar till följd. Ett antal svordomar senare fick jag ställas inför faktum. Dagen var över. Tio minuter till och kameran hade legat på botten av Östersjön. Innan solen ens gått ner ordentligt packade jag därför väskan och gick tillbaka till bilen. ”Man kan inte vinna varje gång” sade jag till mig själv. ”Inte ens varannan”. Jag upprepade detta alla 134 kilometer hem.

Jag har aldrig kunnat ta en förlust.