Vad svarar man när man fått frågan för 500:e gången? Jo, man svarar inte alls. Istället visar jag två bilder som exempel. En är innan Photoshop. Det andra är efter.

Den första bilden är från Lightroom 5. EFtersom jag fotograferar i RAW måste alltid bilderna grundjusteras. Vad jag har gjort är att ändrat formatet till 4:5, tryckt auto tone, finjusterat shadows, korrigerat för objektivet och mörkat ner övre tredjedelen med ett halvt stopp. Sammanlagt tid 1:45 minuter.
Lightroom

Andra bilden är Photoshop. Här har jag gått vidare och förstärkt mellantoner, ökat värmen, och reducerat brus.
Sammanlagt tid 5 minuter (där tre minuter var väntan på den långsamma datorn…)
Photoshop

Så, vad blir svaret? Hur mycket är Photoshop?

Ja, det avgör ju frågeställarna betydligt bättre än jag. Men mitt svar skulle vara: inget. Allt är 100% jag.

Morga Hage, Juli 2013.