Under det första året sedan jag flyttade från Uppsala höll jag mig undan Morga Hage.

Jag tillbringade nästan trettio fotodagar om året i det lilla naturreservatet innan jag flyttade. Oftast med att ta samma bild om och om igen. Fast de sista gångerna innan flytten brukade jag komma hem utan bilder. Ibland tog jag inte ens upp kameran när jag var där.

Det finns ett visst mått av balans hur väl man kan fotografera en plats för mig. En balans mellan kännedom och nyfikenhet. För att ta så bra bilder som möjligt behöver jag känna till området tillräckligt bra för att veta var bilderna finns. Samtidigt får jag inte vara så mätt på platsen att jag blir uttråkad.

Tyvärr hade jag tappat balansen vad det gäller Morga Hage. Jag var så fotografiskt uttråkad att jag inte ens brydde mig om att leta bilder längre. Istället brukade jag parkera bilen, ta en motionsrunda längs reservatet och låta kameran agera extravikt där den låg kvar i ryggsäcken.

I ljuset av detta är det svårt att förstå varför jag 391 dagar senare återvände. Jag inbillar mig själv att det var ren glömska. Ett år hade gått och romantiseringens skimmer omgärdade minnen jag hade. Kanske trodde jag att tiden skulle förändrat mina upplevelser.

Det hoppet grusades snabbt.

Ingenting hade förändrats på det år som gått. Det var samma parkeringsplats, samma stig, samma strand, samma åker, samma sten, samma likgiltighet. Det enda nya var den besvikelse jag kände.

Det sitter hårt inne att erkänna sina misstag men när jag svängde ut från parkeringsplatsen, med en handfull bilder på minneskortet, stod det klart för mig att jag återvänt för tidigt.

En landskapsfotograf måste om inte älska landskapet hen fotograferar så ändå vara förbaskat nyfiken på det. Punkt. Känner man inget för landskapet ska man inte försöka ta en bild. Jag travesterar Caspar David Friedrich men det är faktiskt så. Känner man inget inombords ska man inte försöka krysta fram något.

Så jag är ledsen Morga Hage, men jag gör slut med dig. Vi kan fortsätta vara vänner och ses om ett år igen.

[separator style_type=”double” top_margin=”40″ bottom_margin=”40″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””]
Läs även:[recent_posts layout=”default” hover_type=”none” columns=”3″ number_posts=”3″ offset=”1″ cat_slug=”” exclude_cats=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”no” excerpt=”yes” excerpt_length=”35″ strip_html=”yes” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/recent_posts]