evening

Duortnosjávri

Prova att säga det högt. Jag som bara kan engelska och svenska snubblar ordentligt. Jag försöker låta samisk men lyckas mest bara låta som en arg finländare. Efter tio försök får jag till någonting som kanske kunde vara rätt, men de råa skratten från mina bordsgrannar får mig ändå att tvivla.

Ordet är nordsamiska och betyder Torneträsk. Jag har idag fått lära mig att just Torneträsk ska skrivas ihop till ett ord när man menar sjön. Torne Träsk är ett samhälle och Torneträsk en sjö får jag det förklarat för mig. Min dator och Wikipedia har en annan uppfattning men detta är inget tillfälle när jag ska försöka hävda min rätt.

Jag sitter på vandrarhemmet och laddar min dator samtidigt som jag skriver detta korta blogginlägg. Bilden tog jag igår kväll under stor lekfullhet med mitt nya filter. Med hjälp av det kan jag stoppa tiden. Eller åtminstone förlänga exponeringen. Fast jag gillar termen stoppa tiden bättre. Det låter mer som de drömmar jag hade när jag var barn. När man trodde att superkrafter var något alla kunde få bara man var på rätt plats vid rätt tillfälle.

Som vuxen inser man att belöningen för att vara på rätt plats vid rätt tillfälle är betydligt mer enkel. I gårdagens fall en vacker kväll och en stunds kontemplation.

Vilket för min del får sägas vara gott nog.